Kostelijke PC Hooft in Muiderslot

Foto: Eppo Notenboom
Wat zou Pieter Corneliszoon Hooft, bestuurder, (toneel)schrijver en historicus, gedaan hebben als hij wist dat de personages uit zijn toneelstuk ‘Warenar’ precies dezelfde types zijn die dagelijks over de naar hem genoemde straat flaneren? Waarschijnlijk zou hij zich een kriek hebben gelachen. Ook nu trouwt arm met rijk voor het geld en rijk trouwt arm voor de looks. Jezelf verrijken is niet gemakkelijk, maar des te moeilijker is het om je nieuwe rijkdom te behouden. Dat geldt ook voor Warenar in Hoofs gelijknamige toneelstuk die een pot met goud vindt en iedereen, op het paranoïde af, er van verdenkt deze pot te wil stelen. Buurvrouw Geertruyd dringt er bij haar wufte broer Rijckert op aan om te trouwen met Claertje, de dochter van Warenar. Warenar stemt toe, niet wetende dat Claertje zwanger is gemaakt door ‘de askar’ van Ritsert , de zoon van Geertruyd.


Met de 17e eeuwse komedie ‘Warenar’ door Theatergroep De Kale wordt P.C. Hooft met een bekoorlijke voorstelling in zijn toenmalige woning Muiderslot geëerd. Heb je jezelf de authentieke teksten op rijm enigszins eigen gemaakt dan stap je regelrecht terug in zijn tijd. De schitterende binnenplaats van het slot vormt het decor. Onder een tentdoek zit je, met een dekentje en een borreltje om je warm te houden, te kijken naar Warenar die je meesterlijk meesleurt in zijn hysterie om zijn geld te behouden. Prachtige kledij en kapsels zijn uitvergroot en passen prima bij het expressieve koddige spel van de overige spelers. Hoofts teksten zijn duidelijk verstaanbaar in scènes die zonder moeite in elkaar over lopen. De Kale moet zich er wel voor hoeden niet te snel te spelen; dat werkt onbegrip in de hand. Dolkomisch is de scène waarin we met z’n allen buiten de poort gaan en op de begraafplaats zien hoe Warenar tobt met het verstoppen van zijn geldpot. Hij en de knecht Lecker stappen telkens uit hun rol om dialoog te zoeken met het publiek; het zijn kostelijke verwarrende en lachwekkende situaties. ‘Warenar’ is in deze tijd van financiële onzekerheid actueel, maar tijdloos en onbetaalbaar is de geboorte van een kind. Maak deel uit van de literaire kring van Hooft en ga Warenar zien.

Warenar van P.C. Hooft door Theatergroep De Kale. Gezien: try-out 5 juni, Muiderslot. Kijk voor informatie op www.hooftophol.nl


Eerder gepubliceerd in de Gooi- en Eemlander op 10 juni 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten